Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Scorpaena maderensis es / en

Nom científic: Scorpaena maderensis

Valenciennes, 1833

Nom comú: Cast: Poyo. Ang: Madeira rockfish. Fr: Rascasse de Madère. It: Scorfanetto squamoso.

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: 3-20 m

Mides: Fins a 10-15 cm

Com és?

Té el cos robust, comprimit lateralment i més allargat que la resta d'escorpènids. Cap gran sense depressió a la zona on acaben els ulls, que són grans i de forma arrodonida. Espai entre els ulls molt poc excavat. La boca és ample i poc obliqua, amb les mandíbules recobertes de dents petites. En el cap no presenta gaires espines, les que hi ha formen unes crestes als marges orbitaris i les galtes. Pot tenir petits tentacles filiformes sobre els ulls i els orificis nasals. Presenta un parell de protuberàncies blanques sota la mandíbula inferior. L'aleta dorsal està separada en dues parts, la primera té 12 radis espinosos i la segona té 9-10 radis tous. Les aletes pectorals no són gaire grans, però amples i tenen únicament radis tous. L'aleta anal té 3 radis espinosos i 5-6 tous. Les aletes ventrals son molt anteriors i l'aleta caudal és arrodonida. Coloració críptica més aviat clara i amb taques fosques i blanques per tot el cos. Presenta un parell de taques verticals molt fosques a la zona caudal. Longitud de 10-15 cm.

 

On viu?

Viu tant a fons rocosos de la base de parets verticals, entre esquerdes de roques, com a zones clares. Viu immòbil al fons (bentònic) i fuig quan es molestat. És solitari. Al Mediterrani s'ha trobat a la zona de Cabrera.

 

Com s'alimenta?

Caça durant el vespre, quedant-se a l'espera. S'alimenta de crustacis, mol·luscs i petits peixos (blènids i gòbids).

 

Com es reprodueix?

Encara no es coneix com i quan es reprodueix.

 

Es pot confondre?

Sí, amb el captinyòs, Scorpaena notata, que té l'espai entre els ulls més excavat i les aletes pectorals més grans. Els 2 barbillons blancs sota la mandíbula, són però inconfusibles per reconèixer Scorpaena maderensis.

 

Curiositats

· Els radis espinosos estan connectats a glàndules verinoses que poden provocar un gran dolor, inflamació i inclús febre. Com més gran és el peix, la picada és més verinosa i perillosa (sobretot en els nens). El verí segueix sent actiu durant molt de temps després de la mort.

· Poden modificar en pocs minuts el seu color, aclarint-lo o enfosquint-lo, per adaptar-se al color del fons.

· Quan és excitat aixeca les espines de les aletes i dels opercles. De nit és més actiu que de dia.

 

Taxonomia

Regne: Animalia, Fílum: Cordata, Subfílum: Vertebrata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Scorpaeniformes, Família: Scorpaenidae.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB