Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Scinaia sp. es / en

Nom científic: Scinaia sp.

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió en sorra

Fondària: Fins a 10 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

Alga roja, amb formes tubulars, i a vegades aplanades. Amb un disc basal de fixació, a partir del qual es divideix irregularment, amb una petita constricció en la ramificació. Les rames acaben en petites prolongacions arrodonides.

 

On viu?

En aigües poc profundes fins a 10 metres, amb fons sorrencs i a sobre de roques

 

Com es reprodueix?

Pot ser per via sexual o asexual. L'asexual consisteix en la formació d’espores immòbils o per fragmentació del tal·lus. La sexual en els Rodòfits és molt característica, i s'anomena cicle trigenètic, i consisteix en un cicle biològic amb tres generacions, on dues són esporòfits (nom que rep la fase diploide 2n) i una és el gametòfit (fase haploide n). El gametòfit té la capacitat de formar espermacis, que són gàmetes masculins sense flagel i, d'altra banda, té un carpogoni (gàmeta femení) que quan per efecte de l'aigua de mar entra en contacte amb un espermaci, hi ha una fecundació donant lloc al zigot. Aquí és on apareix un dels esporòfits que viu com a paràsit en el gametòfit i que a partir d'una divisió (mitosi) el zigot es divideix formant unes espores anomenades carpòspores, que són diploides (2n). De cada carpòspora es forma un altre organisme 2n, l'altre esporòfit que per meiosi forma espores que un cop alliberades, en sortirà un nou gametòfit (torna a començar el cicle).

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb algues del gènere Chondrus, però a diferència de les del gènere Scinaia, aquestes no tenen la constricció en la ramificació, i els hi dóna una aparença més "robusta".

 

Curiositats

· Pot sobreviure flotant lliurement, però no es pot tornar a enganxar a una roca.

 

Taxonomia

Fílum: Rhodophyta; Subfílum: Eurhodophytina; Classe: Florideophyceae; Subclasse: Nemaliophycidae; Ordre: Nemaliales; Familia: Scinaiaceae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB